Omgeving

Couleur locale

Neem een kijkje op de website van Het Brugse Ommeland.
Home | Brugse Ommeland 

We hebben een paar tips verzameld om u de streek beter te leren kennen en begrijpen. 

Kom even tot rust in het neogotisch kerkje van Doomkerke. Het kerkje is - sinds de restauratie in 2011 - in ere hersteld. Proef van de sfeer en pik een optreden mee in de jazzclub 'De Banana Peel' (sinds 1966). Beroemde blues- en jazzmuzikanten vanuit alle windstreken vinden het een eer om er op te treden. Spring even binnen in 'Café New York'. Rita vertelt je het migratieverhaal van haar familie.

Sint Caroluskerk - Doomkerke

Brandstraat 22 - 8755 Ruiselede-Doomkerke

De kerk van de H. Carolus Borromeus uit 1865 is één van de schitterendste voorbeelden van neogotisch  eclectisme in de regio.  Het vormde de aanhef tot het ontstaan van een nieuwe, sinds 1976 beschermde dorpskern nabij de wijk 'Het haantje’, compleet met pastorij, kerkhof en schoolcomplex.  Pastoor Carolus Doom was de stichter en bezieler van dit project dat hij met eigen middelen bekostigde.  Daarom werd de parochie naar hem genoemd : Doomkerke.  Het interieur werd in 2011 in zijn originele staat hersteld. De kerk kan na telefonische afspraak bezichtigd worden, u krijgt een rondleiding van Marnik, zeker de moeite om eens te doen. Marnik Braet: +32 51 68 79 43.

Café New York - Doomkerke

Recht tegenover de kerk van Doomkerke kan je Café New York vinden. Een authentiek café waar Rita alles kan vertellen over haar verzameling bierkaartjes en de emmigratie van de Doomkerkenaren vorige eeuw.

Landschapspark Disveld - Doomkerke

Het langschapspark is een domein van 3 hectaren in de schaduw van de kerktoren van Doomkerke, een puur stukje natuur met verre uitzichten en een open landschap. Er is een speelbos, en speelweide, een speelmoeras, een educatieve poel,een schapenweide en een openlucht theater. Je kan er tevens picknickbanken vinden. Open van zonsopgang tot zonsondergang - toegang naast de kerk.

Jazzclub Banana Peel ( 5 km )

Akkerweg - 8755 Ruiselede - www.bananapeel.be

Banana Peel werd gesticht in 1966.  Het is een minitheater voor jazz en blues.  Regelmatig treden er buitenlandse groepen zoals Dana Gillespie & London All Stars op, en maandelijks wordt een clubblad uitgegeven.  Een aanrader om een optreden mee te pikken.

Radiotorens (Predikherenstraat)

Deze zendmasten - oorspronkelijk 284 mtr hoog - net iets lager dan de Eiffeltoren om de Fransen niet te schofferen - zorgden vanaf 1927 voor de radioverbinding met Amerika en Congo. Tijdens WO II werden de masten vernield en vervolgens weer opgebouwd.

Provinciedomein Bulskampveld (Beernem)

In en rond het Provinciedomein valt er van alles te beleven. Spring zeker even binnen in het Kasteel en Bezoekerscentrum Bulskampveld, dé ideale uitvalsbasis om het domein te gaan verkennen! Leef je uit op het speeltuin, geniet van een glaasje op het terras van de cafetaria, bezoek de Kruidentuin of ga eindeloos op verkenning dankzij de vele fiets- en wandelmogelijkheden. Wandelaars kunnen op stap met de Bulskampveldwandelroute (9 km) of zelf hun route uitstippelen op het wandelnetwerk Bulskampveld. Fietsers kunnen zich dan weer wagen aan de Bulskampveldfietsroute (43 km).

Bulscampveld 9  - 8730 Beernem

T +32 50 55 91 00 – e-mail bulskampveld@west-vlaanderen.be

You Tube Filmpje Provinciaal Domein Bulskampveld

Firmin's Paardetram

Jullie kunnen de omliggende streek ook met paard en kar verkennen:

 • Voor tramtochten in groep: "Prix d'amis": vanaf € 17 / persoon (één uur)
  Minimum 10 personen: vanaf € 170
  Maximum 12 personen: vanaf € 200
  Voor elk bijkomend uur, ongeacht het aantal personen, wordt € 120 aangerekend.
 • Voor ritten met onze authentieke Victoriakoets:"Prix d'amour": vanaf € 60 / persoon (één uur)
  Mininum 2 personen: vanaf € 120
  Maximum 4 personen: vanaf € 240
  Voor elk bijkomend uur, ongeacht het aantal personen, wordt € 120 aangerekend.

Bovenstaande prijzen zijn van toepassing voor ritten in het Brugse Ommeland, binnen een afstand van 5km vanuit onze paardenstallen. We hebben wel transportmogelijkheden om van een andere locatie te vertrekken. Hiervoor rekenen we een bijkomende kost van € 125 voor de heenrit en € 125 voor de terugrit. 

Meer uitgebreide informatie vind je terug op de website van Firmin's Paardetram.